19 april Hemlagad blodpalt. Under dagens ...
19 april Hemlagad blodpalt. Under dagens skidtur såg jag två kungsörnar som seglade högt ovanför fjällen och två strömstarar vid en delvis öppen jokk. Har bl a två skoteråkare som gäster. En av dem satte igång med att tillaga blodpalt på kvällen. Blandade först ca en liter renblod med späck och potatismos i en stor hink. Under omröring med visptillsats till den laddningsbara borrmaskinen tillsattes två kilo vetemjöl, kryddade med salt och buljongtärning. Smeten klickades sedan i kokande vatten och palten fick koka i ca 45 minuter. Palten serverades sedan med stekta fläsktärningar, smör och hemkokt lingonsylt från Råneå. Det smakade bra tillsammans med lingonsylt och fläsk, annars smakade det inte så mycket.
Om du hellre vill ha potatispalt, se en instruktionsfilm på 2 minuter på Youtube
http://www.youtube.com/watch?v=lGkOlcaPN74